Jak wykorzystać dojrzałe banany? Sprawdzamy!

dojrzałe banany

Dojrzałe, pociemniałe banany zalegają w twojej kuchni i wiesz, że na pewno nikt już nie będzie chciał ich zjeść? Nie wyrzucaj ich – to doskonała baza do przynajmniej kilku pysznych przepisów. Muffinki, placuszki, chlebek bananowy, a może mocno czekoladowe ciasto bananowe? Opcji jest naprawdę wiele. Przedstawiamy te najsmaczniejsze!

Muffiny z bananami

To błyskawiczny przepis, który z pewnością pokochają twoi domownicy. Wygodna, poręczna postać muffinek sprawdza się jako przekąska na spacer, piknik czy podczas przerwy w szkole.

Składniki na 12 sztuk:

  • 3 średniej wielkości banany
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 duże jajka
  • 80 g brązowego cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g posiekanej Czekolady Lekkiej Gorzkiej 50% E.Wedel

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 170°C. Banany dokładnie rozgnieć widelcem, a następnie dodaj do nich olej, jajka, cukier i zmiksuj. Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj. Masę wylej do papierowych albo silikonowych foremek ustawionych uprzednio na blaszce. Piecz około 15-20 minut – do suchego patyczka.

Mocno czekoladowe ciasto bananowe

Czy jest połączenie, które pasuje do siebie lepiej niż czekolada i banany? Chyba nie! Poznaj prosty przepis na ciasto, którym zachwycisz domowników i gości.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 160 g jasnego brązowego cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 bardzo dojrzałe, duże banany
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • 100 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Składniki na polewę:

  • 100g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
  • 100g śmietanki kremówki 30%.

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszaj wszystko łyżką.

Sprawdź!  Znak mnożenia na klawiaturze - jak zrobić?

W drugiej misce rozgnieć banany widelcem na gładką papkę, a następnie dodaj olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj do połączenia składników. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.

Piekarnik nagrzej do 170°C (tryb: góra-dół). Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut.

Śmietankę wlej do rondelka i podgrzej, a następnie wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj aż powstanie gęsta, jednolita masa. Gotową polewą polej wierzch ciasta i posyp wiórkami czekoladowymi. Gotowe!

Co jeszcze można zrobić z dojrzałych bananów?

Opcji jest wiele, wśród których dużą popularnością cieszy się chlebek bananowy. Będzie doskonały jako przekąska, drugie śniadanie albo podwieczorek. Szukasz najlepszego przepisu jak upiec chlebek bananowy? Zainspiruj się naszymi poradami!

Dojrzałe banany to także świetna baza do wszelkiego rodzaju placuszków i pancake’ów, a także koktajli owocowych.

Oceń artykuł:
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *