Kurkuma w ciąży

kurkuma w ciązy

Ludzie na całym świecie podnoszą smak swoich potraw za pomocą ziół i przypraw, w tym kurkumy. Powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, ta bogata w przeciwutleniacze żółta substancja ma wiele naukowo udowodnionych korzyści. Na przykład wykazano, że poprawia bóle stawów, problemy trawienne, zmęczenie, cholesterol, bóle głowy, przeziębienia, raka, cukrzycę, depresję i wiele innych. Ludzie mogą używać sproszkowanych lub naturalnych form korzeniowych kurkumy do przyprawiania swoich potraw, a także mogą przyjmować kapsułki lub suplementy.

Kobiety w ciąży mogą być zachęcane do spożywania kurkumy, aby złagodzić stany zapalne, obolałe mięśnie i bolące stawy. Ale okazuje się, że kurkumina – aktywny składnik kurkumy, który stanowi około 3% jej wagi – może powodować problemy w dużych dawkach.

Korzyści z kurkumy w ciąży

Wykazano, że kurkumina łagodzi obrzęk i stan zapalny u kobiet w ciąży, a także może złagodzić ból stawów i ból pleców. Kurkuma może poprawić wiele innych dolegliwości ciążowych, jak również. Jest to kojący i wspierający dla przewodu pokarmowego i może zapobiec zaparciom. Kurkuma wspiera również zdrowy układ odpornościowy, co może pomóc w walce z przeziębieniami lub alergiami w czasie ciąży. Co więcej, kurkuma równoważy poziom cukru we krwi i pomaga odeprzeć depresję – powszechny efekt uboczny noszenia dziecka.

Wady kurkumy w czasie ciąży

Wysokie dawki kurkumy – większe niż te, które znajdują się w większości pokarmów – mogą również kolidować z niektórymi lekami, takimi jak leki rozrzedzające krew i blokujące kwasy. Dodatkowo, możliwe jest, aby być wrażliwym na kurkumę, tak jak można być wrażliwym na truskawki, gluten lub inne jedzenie. Jeśli zauważysz jakiekolwiek objawy od kurkumy, takie jak wysypka lub ból głowy, weź to jako znak od swojego ciała, że kurkuma nie jest teraz najlepszym rozwiązaniem dla ciebie.

Kurkuma w ciąży: Czy jest bezpieczna?

Nie istnieją żadne badania kliniczne dotyczące bezpieczeństwa kurkumy lub kurkuminy dla kobiet w ciąży. To dlatego, że prowadzenie tego typu badań jest nieetyczne. Ze względu na brak dowodów – i ze względu na potencjalne skutki uboczne kurkumy dla kobiet w ciąży – najlepiej jest zachować ostrożność.

Podczas ciąży kurkuma jest prawdopodobnie bezpieczna, gdy jest spożywana w ilościach powszechnie występujących w żywności, więc dodawanie kurkumy jako zioła kulinarnego w gotowaniu i posypywanie nią jedzenia powinno być w porządku. To dlatego, że zawartość kurkuminy w suszonej lub sproszkowanej kurkumie nie jest zbyt wysoka, więc nie jest ona dobrze wchłaniana przez krwiobieg.

Z drugiej strony, kurkuma jest prawdopodobnie niebezpieczna, gdy jest przyjmowana doustnie w ilościach leczniczych w czasie ciąży, a specjaliści medyczni ostrzegają przed spożywaniem kurkumy w suplementach. Suplementy i kapsułki zawierają większe ilości kurkuminy, co podnosi ryzyko powikłań ciążowych.

Jak używać kurkumy w czasie ciąży?

Jeśli zdecydujesz się na spożycie kurkumy w ciąży, możesz bezpiecznie użyć jej, aby dodać kolor i smak do jedzenia, . Można gotować ją ze świeżym korzeniem w formie suszonej lub sproszkowanej. Na przykład, posypać trochę kurkumy w curry, jajka, ziarna i warzywa. Kobiety w ciąży mogą również dodać kurkumę do smoothie z owocami i awokado – może jagodowe smoothie z proszkiem kurkumy lub korzeniem i awokado jako źródło tłuszczu.

Innym popularnym sposobem spożywania kurkumy jest szklanka „złotego mleka”, która może pomóc Ci się zrelaksować przed snem i złagodzić problemy trawienne. Podgrzej trochę mleka kokosowego (lub wybranego mleka) na kuchence, dodaj trochę imbiru, cynamonu, kardamonu, szczyptę kurkumy w proszku i odrobinę czarnego pieprzu. Osłódź według uznania. Upewnij się jednak, że spożywasz złote mleko w małych ilościach.

Oceń artykuł:
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *