Jak spienić mleko?

jak spienić mleko bez spieniacza

Chcesz przygotować w domu cafe latte lub herbacianą latte? Wiesz co? Nie musisz kupować wymyślnego ekspresu do kawy z parownikiem do mleka! (Choć jest on przydatny). Możesz zostać baristą w zaciszu własnego domu. Wszystko, czego potrzebujesz, to krótki instruktaż, jak spieniać mleko i jedno z trzech narzędzi. Jedno z nich prawdopodobnie już masz pod ręką! Ta umiejętność zrewolucjonizuje Twoje domowe doświadczenia z kawą i herbatą: możesz przygotować takie napoje, jak latte, cappuccino, macchiato i wiele innych.

Zobacz też: od ilu lat jest tik tok

Najlepsza metoda bez parowaru? Spieniacz do mleka!

Oto wyniki naszych badań. Choć niechętnie to mówimy, spieniacz do mleka jest wart zakupu! Zazwyczaj unikamy jednorazowych narzędzi, ale za kilkadziesiąt złotych jest to całkiem potężne urządzenie. Spieniacz do mleka to najlepszy sposób na uzyskanie idealnej pianki do latte. Zaufaj nam: unikaliśmy go i używaliśmy prasy francuskiej przez kilka miesięcy, zanim zdecydowaliśmy się wypróbować spieniacz.

Po przetestowaniu go byliśmy pod wrażeniem. Jest najszybszy, najprostszy i tworzy najbardziej spienione bąbelki piany. Można też użyć mniejszej ilości mleka niż w przypadku innych metod, a temperatura nie jest tak wrażliwa. Z łatwością można spieniać mleko inne niż mleczne, a nawet zimne mleko (co jest niemożliwe przy użyciu innych metod).

Jaki jest najlepszy spieniacz do mleka? Ten ręczny spieniacz do mleka kosztuje 10,90 USD i działa jak czarodziej. Można go również używać do ubijania sosów winegret. (A więc nie jest to jednak urządzenie jednozadaniowe!).
Jakie są kolejne najlepsze narzędzia? Możesz również użyć prasy francuskiej lub starej dobrej trzepaczki. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak wykonać wszystkie te czynności!

Jak spienić mleko: ważne wskazówki!

Nie pomijaj tej części! Ta informacja jest bardzo ważna dla uzyskania najlepszej pianki na Twoim latte. Zanim zaczniesz, musisz wiedzieć kilka rzeczy.

  • Najważniejsze: używaj świeżego mleka! Świeże mleko jest kluczem do uzyskania najlepszej pianki. Jeśli Twoje mleko leżało w lodówce przez kilka tygodni, może się nie spienić! (Zaufaj nam, sami mieliśmy ten problem.) Najlepszym sposobem na uzyskanie dobrej piany jest mleko możliwie jak najświeższe.
  • Najlepsze jest mleko pełne, ponieważ ma największą zawartość tłuszczu mlecznego. Sprawdza się również mleko 2%. Można również użyć mleka bezmlecznego, np. owsianego, ale najtrudniej jest je spienić, ponieważ ma mniej tłuszczu.
  • Mleko należy najpierw podgrzać do wysokiej temperatury. Niezależnie od metody, podgrzanie mleka daje najlepsze rezultaty. Umieść mleko w rondelku i podgrzej je do temperatury 150 stopni Fahrenheita (zmierz za pomocą termometru spożywczego). Mleko jest gorące w dotyku, ale nie gotuje się na wolnym ogniu.
  • Dostosuj ilość pęcherzyków piany do swojego napoju. W przypadku latte potrzebne będą mniejsze bąbelki i gęstsze mleko. W przypadku cappuccino lub macchiato chcesz uzyskać większe bąbelki; spienianie będzie trwało nieco dłużej.

Sposób 1: Jak spienić mleko za pomocą spieniacza do mleka

Po zapoznaniu się z tymi ogólnymi wskazówkami, jesteś gotowy do spieniania mleka! Masz ręczny spieniacz do mleka? Zalety tej metody: jest bardzo łatwa w użyciu i daje najlepsze efekty w postaci spienionych bąbelków. Kolejną zaletą jest to, że możesz użyć mniejszej ilości mleka za jednym razem i dobrze sprawdza się w przypadku mleka niezawierającego nabiału, np. mleka owsianego. Wady: kosztuje kilkadziesiąt złotych (dla nas jest tego wart!)

Zobacz również: Symbole przynoszące szczęście

Jak podgrzać mleko do zaparzenia

  • Umieść mleko w wysokim pojemniku. Trzymać pojemnik pod kątem i włączyć spieniacz.
  • Poruszać spieniaczem w górę i w dół do momentu powstania spienionych bąbelków, przez około 20 sekund. Postukać pojemnikiem o blat, aby rozbić duże bąbelki.
  • Ważne: W przypadku latte nie posuwaj się za daleko: chcesz, aby mleko zmieszało się z kawą, więc nie potrzebujesz zbyt dużo pianki. (W przypadku cappuccino lub macchiato będziesz chciał mieć dużo pianki!) W przypadku latte, pozostaw piankę na 30 sekund do 1 minuty, aby piana połączyła się z mlekiem i lekko się oddzieliła.

Zobacz też: Jak zresetować router do ustawień fabrycznych

Sposób 2: Jak spienić mleko bez spieniacza za pomocą prasy francuskiej

Kolejna najlepsza metoda na spienianie mleka? Użycie prasy francuskiej! Być może masz już prasę francuską do parzenia kawy? Możesz jej użyć również do spieniania mleka. Ta metoda działa bardzo dobrze, ale nie jest tak szybka i łatwa jak spieniacz. Może też być nieco kłopotliwa, zwłaszcza w przypadku mleka innego niż mleczne. Jeśli używasz mleka owsianego, musisz uważać, aby nie przesadzić z jego ubijaniem. Oto jak spienić mleko za pomocą prasy francuskiej:

  1. Podgrzej mleko do momentu, aż się sparzy (patrz wyżej). Zwróć uwagę, że najlepsze rezultaty uzyskasz stosując tę metodę z 1 szklanki mleka – w zależności od przepisu, możesz więc przygotować więcej niż 1 napój.
  2. Dodać sparzone mleko do prasy francuskiej. Pompować, wykonując szybkie, krótkie zanurzenia, aż do powstania spienionych bąbelków (około 30 sekund). Jeśli używasz mleka owsianego, pompuj je tylko około 25 razy, ponieważ piana może się opróżnić, gdy jest zbyt mocno ubijana.
  3. Przelej do dzbanka i stuknij nim o blat, aby rozbić duże bąbelki.

Zobacz też: Jak usunąć konto na Badoo

Sposób 3: Jak spienić mleko za pomocą trzepaczki

Nie masz żadnych specjalnych narzędzi? Do spieniania mleka możesz użyć trzepaczki. Ale uwaga: trwa to dłużej, a piana nie jest tak soczyście bąbelkowa. Uzyskasz też nieco mniej piany niż w przypadku innych metod. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza (nam w większości przypadków nie!), to jest to świetna metoda, ponieważ nie musisz kupować niczego specjalnego. Oto sposób spieniania mleka za pomocą trzepaczki:

  • Podgrzej mleko do momentu, aż się sparzy (patrz wyżej).
  • Za pomocą trzepaczki energicznie ubijaj mleko, aż powstaną pieniste bąbelki*.
  • Przelej do dzbanka i stuknij nim o blat, aby rozbić duże bąbelki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *